keskiviikko 15. tammikuuta 2014





             Ali Baba jäi Hennalaan

Kuuluisin Hennalan joukkohautaan heitetty on Suomen Punakaartin ensimmäinen ylipäällikkö Ali Aaltonen.

   Aleksi Aaltonen syntyi köyhään mökkiin Jämsänkoskella 1884, mutta sai hyväntahtoisen opettajan kustannuksella opiskella Jyväskylä lyseossa, jossa Aaltosen luokkatoverina oli muuan Otto Ville Kuusinen. Koulun jälkeen Aaltonen liittyi Venäjän armeijaan. Hän taisteli Venäjän joukoissa Japania vastaan 1904-1905. Aaltonen kohosi luutnantiksi, mutta menetti sotilasarvonsa kapinan vuoksi.

   Armeijasta lähdettyään Aaltonen työskenteli toimittajana Viipurissa ja Kotkassa. Hän käytti kirjoituksissaan usein nimimerkkiä Ali Baba.

   Marraskuun 30. päivä 1917 toimittaja Aaltonen valittiin punakaartien ylipäälliköksi, koska pietarilainen Adof Taimi oli kieltäytynyt tehtävästä. Aaltosen valinnassa painoi erityisesti hänen luutnantin arvonsa ja sotakokemuksensa. Ura ylipäällikkönä jäi kuitenkin lyhyeksi, koska Aaltosen katsottiin  viivytelleen aseidenhakumatkalla Pietarissa ja myöhästyneen joukkojen mobilisoinnissa 27. tammikuuta 1918, jolloin vallankumouksen oli määrä alkaa. Myös alkoholiongelmista oli puhuttu.  Kaartin komitea päätti erottaa  heti Aaltosen, joka jäi Punakaartin viimeiseksi sotilaallisen koulutuksen saaneeksi johtajaksi. Seuraava johtaja oli Eero Haapalainen, joka myöskin oli toimittaja, mutta ilman sotilaskoulutusta.

   Ali Aaltonen työskenteli Tampereella koko piirityksen ajan, mutta onnistui pakenemaan valkokaartia itään. Aaltonen vangittiin Nastolassa huhtikuun lopussa 1918. Hänet ampui Hennalan vankileirin johtaja Hans Kalm henkilökohtaisesti heti toukokuun alussa.

   Ali Aaltonen on ollut esikuvana Kaarlo Vallin sisällissotaa käsittelevässä romaanissa. Liekeissä-romaanin sankari Hannes Valtimo on raitis, rohkea ja komea punakaartilaisjohtaja.

Lähteet:
 Jukka Rislakki(1995): Kauhun aika. Neljä väkivallan kuukautta keskisuomalaisessa jokilaaksossa,Vastapaino, Tampere.
Jussi T. Lappalainen (1981): Punakaartin sota 1,Opetusministeriö Punakaartin historiatoimikunta, Valtion painatuskeskus, Helsinki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti